6 YAŞ BA29 ARMUT BAHÇE DEKARA VERİM 10 TON

6 YAŞ BA29 ARMUT BAHÇE DEKARA VERİM 10 TON
8 YAŞ BA29 ARMUT BAHÇE DEKARA VERİM 6 TON

15 Eylül 2011 Perşembe

DWARF FRUIT ROOTSTOCK AND SAPLİNG





















Ülkemiz, dünyada elma üretiminde 3. sırada yer almaktadır. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetiştirilmekte olup üretimin yaklaşık %50’si sırasıyla Isparta, Niğde ve Karaman illerimizde gerçekleşmektedir. Genellikle taze meyve olarak tüketilmekle birlikte sirke, şarap ve meyve suyu olarak da kullanılır. Ayrıca yemeklerde, tatlılarda sıkça kullanılır. Ülkemizde üretilen elmanın bir kısmı hasattan hemen sonra piyasaya arz edilirken, bir kısmı da en modern tesislerde işlenerek atmosfer kontollü hava depolarında depolanarak değişik dönemlerde tüketiciye sunulmaktadır. En çok yetiştirilen elma çeşitleri; orta mevsim çeşitlerinden Golden ve Starking Red Delicious gibi elma türleridir. Son zamanlarda ihracata yönelik türler, ithal edilip üretime başlanmıştır. Dikim alanları hızla genişleyen bazı türler; Grandy Smith, Braeburn, Gala, Fuji’dir.

Pazara sunum dönemi: Haziran-Ekim. Depolanan ürünler Nisan ayına kadar pazara sunulur.

APPLE
Turkey is the third country in the world apple production. Apples can be produced almost everywhere in our country. Isparta, Niğde and Karaman supply 50% of Turkeys’s total apple production. Apple is not only consumed as fresh, but also used in wine, vinegar and fruit juice industry. Besides it is often used in recipes. A part of harvested apples is immediately supplied to markets while the rest is offered to consumers after having been processed in modern plants and stored controlled atmosphere to be offered all year long to consumers. The most favourite apple varieties for production are Golden and Starking Red Delicious, which are mid-season varieties. But recently plantations of new imported varieties such as Granny Smith, Braeburn, Gala, Fuji have been increasingly expanded.
Availability: June-October. The apples stored are supplied to markets till April.


ARMUT

Türkiye’de zengin yerel çeşitlerin yanı sıra yabancı çeşitleri de Güney Doğu Anadolu Bölgesi hariç her yerde yetiştirilmektedir. Hem üretim, hem de ihracat konusunda dünya sıralamalarında ilk on ülke arasındayız. Birçok çeşit arasında yazın üretilen Williams, Santa Maria, Akça, Mustafabey çeşitleri ve kışın üretilen Ankara Beurree Clairgeau, Beurree d’Anjou ve Deveci çeşitleri ihraç edilmektedir. Konserve için üretilen çeşitler, taze tüketim çeşitlerinden farklıdır.
AKÇA: Yerli çeşitlerimiz arasında en erken olgunlaşan (Temmuzun ilk haftasında) armut çeşidi olup, meyvesi küçük tatlı ve suludur. Olgun olduğu zaman meyve sarımsı açık yeşildir.
MUSTAFABEY: Temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilmektedir. Meyvelerin güneş gören tarafları kırmızı renk yapar.
SANTA MARIA: Erkenci çeşitlerden olup, düzgün meyve şekli ile caziptir. Temmuz-Ağustos ayı içerisinde yeşil renkli iken depolanmaktadır ve depoda olgunlaşır ve sararır. Ocak ayına kadar pazara sürülür.
ANKARA: Özellikle Orta Anadolu’da en yaygın yetiştirilen en önemli kışlık yerli çeşitlerindendir. Eylül sonunda hasat edilir. Meyve kabuğu ince, yumuşak , çok az pürüzlü, sarımtırak yeşil ve sarı renktedir. Meyve çok sulu, çok tatlı, ağızda erir, kumsuz ve güzel kokuludur.
DEVECİ: Son zamanlarda rağbet gören ve ihraç edilen bir çeşittir. İri ve depolamaya uygun oluşu Pazar şansını arttırmaktadır.

PEAR
part from the South-eastern Anatolia Region, a wide range of domestic varieties is grown everywhere in Turkey, together with foreign varieties. Turkey is among the first 10 countries in world pear production and exportation. The export varieties are; Williams, Santa Maria, Akça, Mustafa Bey for the varieties produced in summer; Ankara, Meurree Clairgeau, Beurree d’Anjou ve Deveci fort he varieties produced in winter. Among the other varieties, it matures firstly.
AKÇA: It matures the first among other domestic varieties (beginning of July. Akça has a small size, sweet, and Juicy flavour. Matured pear is yellowish-light green.
MUSTAFABEY: This kind of variety is harvested in the second week of July. Under the direct sun exposition, the skin comes red.
SANTA MARIA: It is an early variety having a smooth shape and an attractive appearance. Santa Maria is stored when it is still green in July and August. The stored pears are offered to markets till January.
ANKARA: It is a winter variety, which is produced mainly in the Central Anatolia. It is harvested at the end of September. This medium-sized variety has yellowish green and yellow colour, thin and smooth skin. Ankara is Juicy fruit having a wonderful smell and sweet flavour.
DEVECİ: Recently, demand fort his export variety has increased. Its big size and easy storage have increased its chance in the market.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder